16 травня 2014
Запит Руслана Марцінківа щодо ситуації з військовими Збройних Сил України, звільненими з роботи, та непогашеними кредитами під час проведення часткової мобілізації

Прем'єр-міністрові України.

А. П. Яценюку.

Відповідно до рішення депутатської фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" від 8 січня 2013 року, з метою виконання пп.11-14 статті 24 Закону України "Про статус народного депутата України", мене закріплено за територіальним виборчим округом Чернігівської области.

До мене як народного депутата України під час зустрічі з особовим складом тактичних груп сухопутних військ Збройних Сил України, що дислокуються поблизу м. Ніжина, звернулася частина військовослужбовців з приводу ситуації зі звільненням з роботи та непогашеними кредитами під час проведення заходів часткової мобілізації.

У той час, коли держава змушена захищати свій суверенітет та територіальну цілісність, проводячи заходи мобілізації до лав Збройних сил України, спостерігається неналежне виконання чинного законодавства України роботодавцями стосовно збереження робочого місця для особового складу військових частин, а також банківських установ щодо погашення кредитів.

Так, мені як народному депутату передано список українських солдат, яких було звільнено з робочого місця під час часткової мобілізації (додається) всупереч Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Крім того, ряд військовослужбовців мають непогашені кредити (список додається), за якими нараховуються пеня та штрафні санкції. Водночас, відповідно до Постанови Верховної Ради України "Про додаткові заходи щодо зміцнення обороноздатності та безпеки держави" (№ 1238-VII від 6 травня 2014 року), де Кабінету Міністрів України і Національному банку України пропонується опрацювати питання та прийняти рішення про звільнення на весь особливий період військовослужбовців, які призвані на військову службу у зв'язку з мобілізацією, від сплати пені та штрафів за несвоєчасне погашення кредитів.

З огляду на наведені факти та керуючись статтею 86 Конституції України, статтею 15 Закону України "Про статус народного депутата України", ‒.

прошу:

1. Вжити відповідних заходів щодо недопустимості звільнення з робочого місця для особового складу військових частин ЗСУ під час проведення заходів мобілізації, а також вимагати від роботодавців поновлення уже звільнених.

2. Сприяти вирішенню питання про звільнення на весь особливий період військовослужбовців, які призвані на військову службу у зв'язку з мобілізацією, від сплати пені та штрафів за несвоєчасне погашення кредитів.

Прес-служба Чернігівської обласної організації