28 жовтня 2013
Запит Руслана Марцінківа щодо ситуації, яка склалася навколо заводу "Пожспецмаш" в смт.Ладан Прилуцького району Чернігівської области

Кабінет Міністрів України.

Азаров М. Я.

Відповідно до рішення депутатської фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" від 8 січня 2013 року, з метою виконання пп.11-14 статті 24 Закону України "Про статус народного депутата України", мене закріплено за територіальним виборчим округом Чернігівської области.

Громада смт. Ладан Прилуцького району Чернігівської области просить взяти під особистий контроль ситуацію, яка склалася навколо заводу "Пожспецмаш".

Історія селища Ладан нерозривно пов'язана з історією заводу "Пожмашина" ‒ підприємством, створеним 1938 року. Провідний виробник пожежної та спеціялізованої техніки завод "Пожспецмаш" (свого часу там працювало мало не все селище ‒ понад 4000 робітників, нині ж лишилося кілька сотень) перебуває у занепаді. Життя багатьох мешканців цього населеного пункту тісно пов'язане з функціюванням підприємства. Останнє не тільки забезпечувало їх роботою, а й утримувало комунальну інфраструктуру селища.

Як зазначають заявники, після вимушеного проходження процедури банкрутства було створено два підприємства з обмеженою відповідальністю (ТОВ "Завод "Пожспецмаш" та ТОВ "ВП "Пожспецмаш"). Частину заводу продано, инша залишилася державною. Замість фінансового здоров'я, яке планували, на заводі робиться все, аби знищити підприємство. Із вісімнадцяти цехів у державній власності залишилося чотири.

Не зважаючи на потреби в пожежно-рятувальній техніці, державних замовлень на її виготовлення не надходить.

Враховуючи вищевикладене та керуючись статтею 86 Конституції України, статтею 15 Закону України "Про статус народного депутата України",.

ПРОШУ:

Повідомити про вжиті заходи щодо повернення заводу у державну власність незаконно відчуженого майна;

Повідомити про заходи, вжиті за три роки з моменту надходження колективного звернення працівників заводу (згідно зі зверненням трудового колективу від 21.07.2010);

Надати розроблений план виходу з ситуації, яка склалася;

Забезпечити комплексну та всебічну перевірку підприємства;

За наслідками перевірки ухвалити відповідні рішення та внести на розгляд уповноважених органів відповідні акти;

За наявности підстав вжити заходів та притягнути винних осіб до відповідальности.

З повагою народний депутат України Руслан Марцінків