5 грудня
Руслан Андрійко: Націоналісти є в кожному населеному пункті

(Очільник Чернігівської "Свободи" ‒ про підкуп виборців, місцевих князьків і міфи…)

Чернігівщина демонструє один із найнижчих темпів економічного зростання, рівень бідності серед українців там вищий, ніж у середньому по країні. Олігархи з цього вміло користають. Підкупляючи людей на виборах, перетворюють цей прекрасний північний край на трамплін, що помагає потрапити в парламент. Як сьогодні вести політичну діяльність у цій області ‒ говоримо з головою Чернігівської обласної організації ВО "Свобода" Русланом Андрійком. Запитую про те, чи вдається "Свободі" поступово здобувати владу на Чернігівщині.

‒ Маємо представників від націоналістів у багатьох міських та районних радах області, ‒ розповідає Руслан Андрійко. ‒ Наше представництво зростає після кожних виборів до ОТГ. Влада на місцях нам потрібна задля реалізації "Програми захисту українців". Також працюємо над розбудовою партійної структури по всій області. Це завдання стає ще більш важливим та актуальним, якщо зважити на те, що досі триває російсько-українська війна, а Чернігівська область має спільний кордон з РФ. Свободівці навіть у найпівнічнішому Семенівському районі Чернігівщини запропонували українську альтернативу на виборах до ОТГ.

‒ Які загалом враження від виборів до ОТГ? Чи трапляються факти підкупу виборців?

‒ За офіційними даними Кабміну, Чернігівська область посідає третє місце з кінця за темпами соціально-економічного розвитку. Гірша ситуація тільки в Донецькій та Луганській областях. Сьогодні в нашому краї панує тотальне зубожіння. Влада олігархів використовує на свою користь. Як наслідок, Чернігівщина фактично перетворилась на конгломерат феодальних князівств, які контролюють латифундисти ‒ такі собі олігархи дрібного масштабу. Вони створюють власні партії, які не відомі широкому загалу, однак стають популярними на місцях і в їхньому списку до влади збираються найодіозніші персонажі.

Та й на загальноукраїнському рівні олігархи використовують Чернігівщину як стежку до найвищої влади, якою прямують всілякі покидьки. Думаю, більшість пам'ятають, як по округу в Чернігові до Верховної Ради пройшов член "молодої команди" Черновецького ‒ Березенко. На виборах у Чернігівській області до ВР пройшов одіозний забудовник Микитась. Фактично представники великого бізнесу принижують мешканців краю, адже їм тут дешевше провести виборчу кампанію, аніж, до прикладу, у столиці. Вони фальсифікують результати і масово скуповують голоси виборців. Правда в тому, що голосувати на виборчі дільниці найактивніше ходять старші люди, значна частина яких перебуває на межі бідності. Таких людей легко підкупляти, адже їм бракує коштів навіть на продукти. Більшість молоді сьогодні доволі байдужа і на вибори йде неохоче.

"Свобода" здобуває найбільший рівень підтримки саме в містах. Там люди фінансово незалежніші, більше читають, аналізують… Ще одна причина нашого успіху в містах ‒ там легше формувати партійну організацію і вона чисельніша. Вибори до ОТГ зосереджені здебільшого у сільській місцевості. Тому найчастіше там перемагають партії отаких латифундистів, які підкупляють людей. Також вони мають інформаційні ресурси для пропаганди й поливання брудом опонентів.

Але не все так погано… Небайдужі люди, патріоти і націоналісти є фактично в кожному населеному пункті. Намагаємося до них достукатись. Пропонуємо людям альтернативу ‒ підтримати партію, що захищатиме права українців і боротиметься за їхній добробут, закликаємо скористатися шансом жити у кращій країні. Альтернатива існує і є з кого брати приклад. Мешканці Івано-Франківська, Тернополя, Хмельницького вибрали націоналістів. Чи не вперше в історії України громада обласних центрів задоволена міською владою, чий рейтинг тільки зростає. Впевнений, що й на Чернігівщині люди врешті наберуться сміливості й віддадуть свої голоси за "Свободу". Ми робимо для цього все можливе.

‒ Чи долучаються до лав "Свободи" молоді активні українці?

‒ У нашу обласну організацію регулярно приходять нові люди, здебільшого молодь. "Свобода" ‒ це, певно, єдина політсила, яка пропонує соціальний ліфт для молодої людині. Активна та ідейна особистість з організаторськими здібностями та ораторським хистом має всі можливості з часом претендувати на депутатство в місті, районі і навіть у ВР. Молоді нардепи-свободівці Юрій Левченко, Андрій Іллєнко і Михайло Головко ‒ добрий доказ.

І в нашій області вистачає молодих діяльних українців. Чому "Свободу" так бояться і виливають неї стільки інформаційного бруду? Та бо ми довели, що наша партія і без великого капіталу здатна перемагати ставлеників олігархів як на Заході країни, так і в Центрі, на Півночі, Півдні та Сході. У кожному місті чи селі є молоді патріоти, що хочуть будувати країну, а не розкрадати її. Тому дуже багато працюємо з молоддю. Одна зі сфер діяльності нашої молодіжної організації "Сокіл" ‒ це просвітницька робота серед юнаків та дівчат у школах та вишах. Нам у цьому також допомагають наші друзі ‒ популярний серед молоді співак та музикант Сергій Василюк, поет-націоналіст Юрій Руф…

Інтелектуально й ідеологічно підкована молодь ‒ це зброя, що зможе рано чи пізно перемогти і дрібних князьків, і великих олігархів. Буквально нещодавно в Батурині провели величезний табір "Форпост Північ". Мало того, вдалось ще й домогтися підтримки від Міністерства молоді та спорту. Участь в таборі взяло близько 150 людей і з Чернігівщини, і з інших областей. Були навіть представники з Авдіївки, які вже починають формувати в себе осередок "Соколу".

Попри позитивні тенденції і стабільний ріст як членства "Свободи", так і активу молодіжних припартійних організацій, назагал молодь Чернігівщини аполітична і зневірена. Тому маємо тут ще дуже багато роботи. Багато спілкуємося з юнаками й дівчатами, долучаємо їх до громадської діяльності, намагаємося поступово змінювати їхній світогляд.

‒ Три найбільші націоналістичні сили оголосили про координацію своїх дій. Як налагоджена співпраця націоналістів на Чернігівщині?

‒ Ми регулярно проводимо численні спільні заходи та наради. Очевидно, що "Національний маніфест", який підписали лідери "Свободи", "Азову" і "Правого сектору", має вилитись у спільний похід на вибори до Верховної Ради. Щиро вірю в те, що "Національний маніфест" може стати історичним шансом для України. Лідери трьох найбільших націоналістичних партій мають переступити через свої особисті амбіції заради майбутнього України. Кожен націоналіст також має докластися до того, аби цей маніфест став чимось більшим, аніж просто папірцем.

У Чернігівській області під час виборів до ОТГ націоналісти спільно попрацювали дуже плідно. До прикладу, азовці, не маючи поки що розгалуженої структури по всій області, балотувалися в Ічні до ОТГ за списком "Свободи". Ми також провели переговори, розділили округи так, щоб наші кандидати не змагалися поміж собою. А на виборах до Талалаївської ОТГ азовці мали дуже доброго кандидати ‒ Богуслава Борсука. Коли лідер "Свободи" Олег Тягнибок приїхав з візитом у Талалаївку, то підтримував і представляв цього кандидата. Це лишень кілька прикладів, що доводять єдність і порозуміння поміж націоналістами Чернігівщини.

‒ Що пишуть про "Свободу" місцеві ЗМІ? Чи дискредитують націоналістів?

‒ Наші конкуренти досі воюють проти нас за допомогою численних міфів, а медіа ‒ інструмент їх поширення. Коли нíчого закинути щодо голосувань свободівців чи то у Верховній Раді, чи то на місцях, коли не вдається знайти у лавах партії корупціонерів, то мусять діяти цими старими методами. Говорять одне і те ж. Мовляв, "Свобода" ‒ це вулична партія, політична сила Західної України, що націоналісти ‒ погані господарники.

Ми розбиваємо ці міфи, розповідаючи про наші досягнення у різних населених пунктах країни. Коли видаємо газети для району чи ОТГ, то на останній сторінці обов'язково розповідаємо про успіхи міських голів-свободівців. Так остаточно руйнується міф про те, що націоналісти погані господарники. Наші міські голови демонструють сьогодні фантастичні результати в розбудові місцевого самоврядування, і це визнають навіть численні незалежні організації та експерти. Також наводимо приклади нардепів Андрія Іллєнка, Юрія Левченка, міського голови Конотопа Артема Семеніхіна, які змогли на виборах перемогти конкурентів, що мали величезні капітали. Артем Семеніхін переміг у місті, яке довгий час вважали вотчиною комуністів. Принциповість, послідовність і злагоджена робота команди дають свої результати. На щастя, в нашій країні ще не все вирішують гроші. Доводимо й те, що "Свобода" ‒ це не західноукраїнська партія, а всенаціональна. Бодай той факт, що на виборах до ОТГ ми перемагаємо в різних куточках країни ‒ це вже спростування міфу.

Єдина змога доносити правду до людей ‒ це особисте спілкування, водночас контрольовані олігархами медіа надалі поширюють наклепи. Активність наших депутатів Бахмацької районної ради, які борються за повернення у державну власність незаконно приватизованих комунальних підприємств, борються проти розкрадання міського бюджету і за права ветеранів, призвела до того, що проти них почали дискредитаційну кампанію. Про них поширили "заказуху" місцеві інформаційні ресурси, також випустили поліграфію і поширили її серед мешканців Бахмача. А в Козельці нещодавно правоохоронці затримали автівку, заповнену фальшивими газетами ‒ буцімто від "Свободи". У тих "газетах" подавали інформацію так, аби нас дискредитувати.

‒ Ви багато спілкуєтесь з простими людьми. Які настрої сьогодні в області?

‒ Люди озлоблені і на владу у Києві, і на місцевих князьків. Найгірше, що ця озлобленість найчастіше переростає в розпач, а не в готовність боротися і протистояти системі.

Мушу визнати, що "фактор гречки" на виборах спрацьовуватиме ще довго, принаймні доти, доки в країні прогресуватиме бідність. Інколи спостерігаєш за тим, як люди "ведуться" на подачки від заможних кандидатів, і від того аж руки опускаються. Але нам своє робити… Політична боротьба ‒ це наш усвідомлений вибір, ми обстоюємо свій світогляд, своє бачення майбутнього країни. Будемо боротися до кінця ‒ аж поки не відбудуться докорінні зміни на краще…

Розмовляв Святослав Костюк