29 квітня
Євгеній Яценко: Прилучани потерпають від свавілля офшорної компанії "Чернігівобленерго"

Нещодавно до мене як до депутата Прилуцької міської ради надійшли звернення від жителів міста стосовно безладу, що чинить Прилуцький РЕМ, нараховуючи суми за електроенергію. З відкритих джерел можна отримати інформацію, що ПАТ "Чернігівобленерго" ‒ це приватна структура зі статусом публічного акціонерного товариства. Тож її підрозділи на місцях, зокрема Прилуцький РЕМ, теж є приватними.

Згідно з публічними даними сайту SMIDA, станом на четвертий квартал 2016 року власниками ПАТ "Чернігівобленерго" є: 25% ‒ компанія "UA Energy Distribution Holding Limited", Республіка Кіпр; 23, 2047% ‒ компанія "Bikontia Enterprises Limited", Республіка Кіпр; 24, 9920% ‒ компанія "Larva Investments Limited", Республіка Кіпр. Як бачимо, майже три чверті акцій записані на фірми, зареєстровані у відомій офшорній зоні ‒ Республіці Кіпр. Зрештою, власниками цих контор можуть бути й громадяни України, для котрих "кіпрська прописка" ‒ це буфер, аби зберегти своє інкогніто, а в разі проблем ‒ уникнути відповідальності. Та й питання оподаткування теж надзвичайно важливе. Тому люди повинні знати: нарікаючи на діяльність енергопостачальних компаній, вони нарікають не на державу, а на приватних власників.

Щодо сум у платіжках за електроенергію містян. Звітний період для оплати за електроенергію для населення ‒ календарний місяць з 1 по 31 число. Споживач, прокинувшись вранці 1-го числа будь-якого місяця, має зняти показники лічильника, занести їх до книжечки за оплату електроенергії (платіжку РЕМ принесе аж після 20 числа ‒ чекайте) і піти до каси та сплатити кошти. Але і за такої ідеальної схеми споживач у Прилуках буде шокований дійсністю РЕМ. Шалені цифри в платіжках за електроенергію обумовлені купою надуманих донарахувань: це і доплати за кількість днів від дати зняття контролером РЕМ показників вашого електролічильника до кінця місяця (виявляється, ваші фактичні показники РЕМу "до лампочки"), це і безпідставно надумані суми авансу кожному. Результат ‒ порахувавши самостійно фактичну суму за спожиту електроенергію в минулому місяці, ви отримуєте платіжку від РЕМ числа десь так 20-го і шок від свавілля кіпрської компанії. Кому бігти скаржитись? Куди б ви не звернулися ‒ результат відсутній. Чому? Бо цілі у надавача послуг та споживачів зовсім різні. А держава тільки робить вигляд, що впливає на ситуацію.

А чи не можна зробити так, щоб компанія з Кіпру платила нам, у бюджет міста? Можна! Нічого нового. Кожен суб'єкт господарювання, який провадить свою діяльність на території України, повинен сплачувати податки, і до місцевого бюджету також. Ще у 2004 році Чайкинська сільська рада Новгород-Сіверського району Чернігівської області провела інвентаризацію в межах свого населеного пункту і нарахувала 1071 опору, що належить ПАТ "Чернігівобленерго". Результати цієї інвентаризації було затверджено рішенням сесії Чайкинської сільради від 31 березня 2004-го. Податкове повідомлення-рішення органів Державної фіскальної служби Новгорода-Сіверського пройшло через Господарський суд Чернігівської області, Вищий господарський суд України і було визнане чинним. Про цей факт, напевно, забули в ПАТ "Чернігівобленерго". Але такі випадки не поодинокі. Подібні рішення ухвалені в Ірпені (Київська область), Рівному. Там обленерго сплачують рентну плату за землю під їхніми опорами. У Житомирі це питання зачіпали ще в 2014 році.

Вартість електроенергії однакова в усій Україні. Отже, всі ці витрати закладені до тарифу. А що у нас, у Прилуках? За офіційними даними, на балансі Прилуцького РЕМ понад 2400 км повітряних ліній 10-0, 4, що складає орієнтовно 35 опор на 1 км. Згідно з ДБН, площа, яку займає одна опора, підлягає такому обрахунку: 1, 88х1, 88 м = 3, 53 кв. м.

Площа землі під опорами лише Прилуцького РЕМ складає приблизно 600х600 м. Це ділянка, яку займають 4 квартали! Вартість її оренди в м. Прилуки становить понад 12 мільйонів гривень на рік. Відповідні законодавчі норми діють із 2011-го. Отже недоотримано в бюджет вартість оренди протягом 5 років ‒ щонайменше 60 мільйонів гривень. А це ремонт дорожнього покриття, асфальтування нових вулиць, оснащення сучасним обладнанням лікарень, у тому числі дитячої, ремонти дитсадків та розвиток усієї соціяльної галузі Прилук. У Прилуках приватна компанія з Кіпру заробляє на городянах надуманими цифрами в платіжках за електроенергію, а сама не сплачує податки за оренду землі під приватними лініями електропередач (ЛЕП).

Всеукраїнське об'єднання "Свобода" найважливішу умову економічного процвітання України вбачає в націоналізації енергетичної галузі. Всієї! Ця робота вже здійснюється щодо "Київобленерго", "Львівобленерго". На сьогодні в усіх товарах, які виробляються в нашій державі, однією з багатьох складових є енергетична, і тому за державним управлінням в енергетиці ‒ майбутнє України. Обленерго ‒ це тільки частина енергетичного сектору, тільки "одна голова багатоголового дракона", що роздирає Україну на шматки. А ще є газ, нафта…

Євгеній Яценко, голова Прилуцької міської організації ВО "Свобода", депутат Прилуцької міськради